13.08.2010 16:23

Co požadujeme?

Co požadujeme a k čemu vyzýváme?

             Nahlas říkáme to, co již dlouho všichni zainteresování vědí: nová státní maturita je jen jedním z dalších povedených tunelů, který vyvedl, odvádí, a co je nejhorší, trvale bude vysávat desítky a posléze v součtu stovky milionů z rozpočtu rezortu školství a to prostřednictvím společnosti Cermat, která zadává lukrativní zakázky dodavatelským soukromým subjektům. Tyto peníze nejsou a nebudou vynaloženy na zkvalitnění vzdělávacího systému v žádném z jeho složek. Paradoxem je, že tu nejdůležitější část práce, vlastní průběh, opravy a hodnocení zajistí pedagogové zadarmo (Přesněji – téměř zadarmo!) a v čase, který za „normálních okolností“ věnují přípravě výuky a sebevzdělávání v oboru a který jim díky „celoživotnímu“ školení společností Cermat bude trvale chybět.   

            Je evidentní, že nejvíce ušetří rezort školství tím, že celý nesmyslný projekt zruší a přestane strašit tím, že bude nutno vrátit prostředky, které byly již promrhány z evropských fondů. Jde jen o zlomek toho, co všechny občany České republiky takto tunelově koncipované státní maturity budou stát v budoucnosti.

            Žádáme seriózní a objektivní hodnocení skutečného přínosu nových státních maturit a především finanční analýzu přiměřenosti nákladů a celospolečenského významu. Taková nezávislá hodnocení však nemohou provádět ti, kteří z přípravy maturity již dlouho profitují.

            Nehodláme se dále podílet na finanční destabilizaci ministerstva školství, které nemá prostředky na udržení stávající hladiny financí určených přímo pro školy na provoz, žáky na pomůcky, učitele na další vzdělávání, ale má prostředky na financování těchto aktivit.

            Nepodléháme nátlaku okolí a své stanovisko neměníme. 

 

                                                                            Komise cizích jazyků

                                                                            Komise jazyka českého a literatury

                                                                            Matiční gymnázium v Ostravě

—————

Zpět


Kolegové, široká veřejnosti - rozhodli jsme se veřejně projevit svou nespokojenost se situací kolem státních maturit. K našemu protestu se připojili pedagogové z celé republiky. Státní maturita byla přesto spuštěna. Čeká nás nelehké období boje za kvalitu českého vzdělávání a vzdělání. Stojíme proti aroganci úředníků a moci peněz. Naše odborné názory jsou zlehčovány, či dokonce přehlíženy. Přesto nerezignujeme. Budeme i nadále pravdivě informovat veřejnost o skutečném stavu věcí. Počítáme  s vašimi přispěvky. Ty prosím posílejte na email novakova@mgo.cz