11.11.2011 12:44

Jiří Filipec - SPŠ stavební v Ostravě-Zábřehu

Pane Zelený,
Váš dopis vyvolal (myslíme, že nejen mezi učiteli jazyků naší školy) poměrně bouřlivou reakci. Uvedeme Vám její důvody. CERMAT neustále mění podmínky pro vykonávání a hodnocení maturitních zkoušek. Loni a ještě letos na jaře jste prostřednictvím Vašich lektorů tvrdil, že školení, která absolvujeme, a certifikáty, které jsme na základě těchto školení získali, mají neomezenou platnost. Školení proto absolvovali všichni učitelé jazyků naší školy (a z kolegiality mimochodem i ti, kteří šli vzápětí do důchodu nebo se do něj chystají odejít v brzké době). Doufáme, že máte alespoň přibližnou představu o tom, kolik času a práce školení zabralo, stejně jako následné hodnocení písemných prací (zkušebních i ostrých).
Po půlroce nám učiníte neodolatelnou nabídku, že (z různých důvodů) můžeme absolvovat další časově a pracovně náročný výcvik (a přivydělat si tak nějaké peníze). A jen tak mimochodem oznámíte, že pokud se na školení nepřihlásíme, tak si můžeme Vaše/naše certifikáty strčit třeba do …šuplíku. Na absolvovaných školeních nám bylo řečeno, že jeden učitel může opravit maximálně 100 písemek. Teď najednou není problém opravit jich až 250 (byť za „významně prodlouženou dobu 25 dnů“). Zeptal jste se někdy učitele, který zodpovědně opravuje slohové práce (eseje), jak mu to jde, když jich opraví třeba 30 za 2-3 dny? A Vy chcete, aby někdo učil nebo zkoušel u maturit a přitom opravil až 250 písemných prací? Nechceme říct, že Vám přejeme hodně štěstí při náboru takovýchto hrdinů socialistické práce, to bychom opravdu lhali. Chceme říct, že budeme opravdu hodně překvapení, pokud se Vám podaří vše realizovat podle Vaší poslední vize. A naopak, nebudeme vůbec překvapení, když se všechno do maturit ještě minimálně jednou změní.
Jako další bonus Vašeho nejnovějšího nápadu uvádíte, že „vedení jednotlivých škol již nebude mít s hodnocením písemných prací žádnou starost“. To je téměř dojemné, zejména když je zřejmé, že pokud někdo vedení starosti s písemnými pracemi působil, pak to byl CERMAT.
Svými postoji a neustálými změnami pravidel znevažujete práci a společenské postavení učitelů a děláte z nich blbce. My už Vám je dělat nebudeme.

S pozdravem

Jiří Filipec    Hana Geržová    Marta Hýžová     
Ivana Jarošová   Eva Jeništová    Dana Krejčíčková

Jana Matulová   Iva Myšková    Patrik Pavelka

Martina Pjontková   Jiří Rýznar    Jana Žůrková


V Ostravě 10. listopadu 2011   učitelé jazyků na SPŠ stavební v Ostravě-Zábřehu

—————

Zpět


Kolegové, široká veřejnosti - rozhodli jsme se veřejně projevit svou nespokojenost se situací kolem státních maturit. K našemu protestu se připojili pedagogové z celé republiky. Státní maturita byla přesto spuštěna. Čeká nás nelehké období boje za kvalitu českého vzdělávání a vzdělání. Stojíme proti aroganci úředníků a moci peněz. Naše odborné názory jsou zlehčovány, či dokonce přehlíženy. Přesto nerezignujeme. Budeme i nadále pravdivě informovat veřejnost o skutečném stavu věcí. Počítáme  s vašimi přispěvky. Ty prosím posílejte na email novakova@mgo.cz