11.11.2011 08:29

Lucie Bojasová

Vážená paní Nováková,
obracím se na Vás s dotazem, který se týká letošní podoby opravování písemných maturitních prací. Pozorně jsem si přečetla mail z CERMATu a všeobecně jsme se v práci shodli na tom, že se jedná o ponižující záležitost. CERMAT nám svým postojem dává najevo, že (ač loni proškolení) nejsme všichni kompetentní k tomu, abychom objektivně hodnotili maturitní písemky. Nutí nás trávit další a další dny (o víkendech) školením k hodnocení prací a ještě ke všemu toto školení nebude pro všechny, ale jen pro ty nejlepší. Kdo je oním rozhodčím, vlastnícím patent na rozum, který určí, jsem-li dostatečně dobrá? Kdo mi zaručí, když školením projdu, že se celý systém příští rok nezmění nebo nevrátí k původní podobě? Jak přišli na to, že člověk, který opravuje 250 prací, je opraví lépe než ten, kdo jich má na starost jen 50? Komu patří hotely, ve kterých se mají školení uskutečnit?
CERMAT by měl přiznat, že školení vloni neprovedl kvalitně a vrátit peníze, nikoli tahat z pokladny další a další miliony na zbytečná školení. Loni nás přesvědčovali, že jsme získali "zlatý" certifikát platný nadosmrti. Na naše připomínky, aby zavedli jednotná a přesná kritéria, podle nichž máme přidělovat body, odpovídali, že oprava slohu je intuitivní záležitost, kde není možné dosáhnout pravé objektivity. A najednou chtějí mít robotické učitele se stejným způsobem hodnocení?
Samozřejmě jsou moje otázky naivní, odpovědi na ně totiž dobře znám. CERMAT jistě velice dobře věděl, že k takovéto situaci dojde, a zostřená školení jsou jen dalším způsobem, jak vytáhnout ze systému peníze. Předpokládám, že celá školení proběhnou ve skvělých hotelech, s úžasnou stravou, večerním programem, a to jen proto, aby se zúčastněným, kteří třeba po absolvování celého martyria v závěrečném testu neuspějí, zalepila ústa. Hotely budou některého z bratranců, švagrů či obchodních partnerů CERMATu. Přece by se takový monstrózní podnik nespokojil jen s přípravou testů párkrát za rok a školením dalších pedagogů co pár let. Určitě se za rok či dva přijde s další inovací. Říkám si, že za minulého režimu fungovaly aspoň pětiletky, ale tady neplatí jedno slovo déle než rok.
Jsem velice mladá a plná elánu, který každým rokem stráveným ve škole uvadá, pomalu se podrobuji a jako moji starší kolegové útrpně přijímám jeden zbytečný úkol za druhým. Nechci, aby tento můj sedmý rok v práci znamenal totální uvadnutí. Dnes jsem si s podobnými připomínkami stoupla na poradě. Všichni se mnou souhlasili, ale tiše...
Chtěla bych, aby se (když už se na věci nic nezmění) o této záležitosti aspoň veřejně vědělo. Dnes je sice možné ulít si 16 milionů, druhý den to mlhavě vysvětlit a za týden se na celou záležitost zapomene, ale i tak bych měla ze zveřejnění tohoto odlivu ze státní kasy radost.
Ráda bych znala Váš názor a názor Vašich kolegů. U nás ve škole se z češtinářů ani jazykářů k dalšímu školení nikdo přihlásit nechce, ale tohle není cesta. Všude se najdou lidé (a spousty), kteří budou za vidinu desetitisícové odměny ochotni absolvovat cokoliv.
Velice děkuji za trpělivost se čtením (jsem ještě plná vzteku, proto nemám myšlenky dostatečně sevřené).
Příjemný večer

Lucie Bojasová
učitelka českého jazyka
SŠ, Havířov-Prostřední Suchá, př. org.

—————

Zpět


Kolegové, široká veřejnosti - rozhodli jsme se veřejně projevit svou nespokojenost se situací kolem státních maturit. K našemu protestu se připojili pedagogové z celé republiky. Státní maturita byla přesto spuštěna. Čeká nás nelehké období boje za kvalitu českého vzdělávání a vzdělání. Stojíme proti aroganci úředníků a moci peněz. Naše odborné názory jsou zlehčovány, či dokonce přehlíženy. Přesto nerezignujeme. Budeme i nadále pravdivě informovat veřejnost o skutečném stavu věcí. Počítáme  s vašimi přispěvky. Ty prosím posílejte na email novakova@mgo.cz