26.11.2010 13:38

Otevřený dopis premiérovi - Sportovní gymnázium Kladno

 

Otevřený dopis premiérovi České republiky RNDr. Petru Nečasovi

                                                                                              V Kladně dne 18.11.2010

 

            Vážený pane premiére,

            obracíme se na Vás tímto dopisem, abychom vyjádřili nesouhlas se současnou podobou a organizací projektu státní maturity.

            S velkým znepokojením jsme sledovali vystoupení ředitele CERMATu Mgr. Pavla Zeleného, který dne 8. 11. 2010 ve svém vyjádření v pořadu Události a komentáře prezentoval dle našeho přesvědčení absolutně neadekvátně a nestřízlivě výsledky maturitní generální zkoušky. V rozhovoru s moderátorem pořadu pan Zelený zcela jasně řekl, že těmi, kteří mohou za 12 000 špatně vyhodnocených protokolů, jsou zadavatelé a hodnotitelé a jejich možná laxní a nezodpovědný přístup k této generálce.

Právě tito zadavatelé a hodnotitelé absolvovali převážně ve svém volném čase, dobrovolně a bez nároku na finanční ohodnocení řadu školení a zkoušek organizovaných CERMATem, jejichž výsledkem bylo obdržení certifikátu plně vyškoleného zadavatele a hodnotitele. Bez úspěšného absolvování zkoušek by tento certifikát neobdrželi. Po zveřejnění výsledků generálky pak ředitel státem placené organizace CERMAT osočí, urazí, naštve a zcela demotivuje nejsnadněji napadnutelný článek celého řetězce státní maturity.

 

            Na naši školu také dorazily chybné protokoly, tudíž jsme hned následující den požádali školního maturitního komisaře o zpřístupnění originálů maturitních prací studentů a po důsledné opětovné kontrole jsme neshledali žádné naše pochybení. I proto se cítíme výše uvedeným vyjádřením pana Zeleného hrubě uraženi, dotčeni, poníženi a znechuceni. Způsob, jakým prezentuje pan Zelený dlouhodobou a vyčerpávající práci pedagogů před veřejností, je pro nás naprosto nepřijatelný. Veřejnost, která o nové maturitě neví nic nebo velice málo, pak v následných internetových diskuzích reaguje dalšími sprostými výpady proti přece neschopným a hloupým učitelům.

            Pane premiére, dovolte nám uvést několik připomínek k celému projektu.

·         Celý projekt je podrazem na současné studenty (a jejich učitele), kteří se v průběhu studia připravovali na jiný a zaběhnutý systém maturitní zkoušky.

·         Podoba didaktických testů neodpovídá obsahu učiva předmětu Český jazyk a literatura, ve kterém je hlavní důraz kladen na literární historii, kulturní a společenské souvislosti.

·         Podoba písemné slohové práce z českého jazyka je nepochopitelným výmyslem a odporuje tradicím i zdravému rozumu snahou o omezení rozsahu práce i jakékoli originality studentů při vyjadřování vlastních myšlenek.

·         Ústní podoba zkoušky z českého jazyka je výsměchem a v žádném případě nevypoví nic o dostatečné orientaci studenta v literatuře, o všeobecném kulturním přehledu a ani o jeho četbě.

·         Komunikace s pracovníky CERMATu je zcela tristní, až absurdní. Pokud vůbec na naše dotazy zareagují, dostanou se nám rady typu „pracovní listy z literatury si stáhněte a posílejte e-mailem“ (jedná se o přísně utajované texty, jež se nemají dostat ke studentům-pozn.), brožury důležité k přihlášce k maturitě a slíbené CERMATem do 5.11.2010 do školy nedorazily s odůvodněním, že „se objevily problémy s distribucí, protože Česká pošta již rozesílá vánoční balíčky, tedy se brožury vrací zpět k nám do CERMATu.“ (citováno z e-mailu od pracovníků CERMATu)

·         Finanční náklady (kopírování pracovních listů, tisk maturitních protokolů a přihlášek) nové státní maturity byly přeneseny na školy, jejichž rozpočty jsou už tak napjaté.

·         Taková koncepce maturitní zkoušky je zahráváním si s kulturní a vzdělanostní úrovní studentů a představuje drahý a neživotný experiment.

 

            Žádáme Vás, pane premiére, abyste se zasadil o zrušení státní maturity v této podobě, protože se jedná o megalomanský projekt, jenž nemá ve školství po roce 1989 obdoby a přináší spokojenost a tučné výdělky pouze organizaci CERMAT a firmám, které jsou do celého projektu zapojeny. Jsme přesvědčeni, že zejména v době celostátního šetření by zrušení státní maturity v této podobě a s takovou organizací představovalo nejčestnější a nejlevnější řešení.

 

            Děkujeme Vám za pochopení.

 

            učitelé Sportovního gymnázia Kladno, Plzeňská 3103

—————

Zpět


Kolegové, široká veřejnosti - rozhodli jsme se veřejně projevit svou nespokojenost se situací kolem státních maturit. K našemu protestu se připojili pedagogové z celé republiky. Státní maturita byla přesto spuštěna. Čeká nás nelehké období boje za kvalitu českého vzdělávání a vzdělání. Stojíme proti aroganci úředníků a moci peněz. Naše odborné názory jsou zlehčovány, či dokonce přehlíženy. Přesto nerezignujeme. Budeme i nadále pravdivě informovat veřejnost o skutečném stavu věcí. Počítáme  s vašimi přispěvky. Ty prosím posílejte na email novakova@mgo.cz