17.04.2010 19:42

Parlamentní listy

Parlamentní listy

 


Státní maturity to projely na celé čáře, jejich zastánci s ostudou utekli

16.4.2010 14:02 - Nechceme být pokusnými králíky! Přesně tak to vyjádřili středoškolští pedagogové a studenti v projektu Státní maturity. Veřejné slyšení na téma maturit se ve středu konalo na půdě Senátu.
Tři petice
Začátek slyšní provázela napjatá atmosféra, která se odrazila hned v úvodních příspěvcích, jak ministryně školství Miloslavy Kopicové, tak iniciátora slyšení senátora Marcela Chládka. Jejich postoje k problematice jsou diametrálně odlišné, byť korektní. Ministryně Kopicová někdy až zoufale prosila pedagogy, aby nebourali celý dům a dali šanci alespoň generálce celého projektu. Marcel Chládek zase trval za podpory pedagogů na úplném zrušení celého navrhovaného systému státních maturit.
Na začátku slyšení promluvili i zástupci dvou již dříve podaných a známých petic. Co je však nového, je to, že v průběhu slyšení byla předána petice třetí. Jejím zástupcem se stal ředitel Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích Tomáš Malina. Petice má název „Petice pro zkvalitnění maturity", a podepsalo jí 2 567 učitelů ze 140 středních škol. Byla předána jak paní ministryni, tak příslušnému výboru Senátu.
Klidně státní maturitu zrušme
Jako na grilování si musel připadat ředitel firmy Cermat Pavel Zelený. Několikrát byl vyzván auditoriem, aby sdělil, kdo jsou oni experti, o kterých se stále mluví, že celou koncepci připravili. Nedokázal říci jediné jméno. Na stejnou otázku přímo pro Parlamentní listy jen uvedl: „Není to jen úzká skupina lidí. Na každý problém je to tisíce odborníků." Rozezleným pedagogům ještě řekl: „Pojďme udělat první kolo, začněme s projektem a pak posouvejme laťku." Nakonec bez závěrečného slova odešel... To, byť s omluvou a viditelně emočně rozhozená udělala i ministryně Kopicová. Nutné je ocenit už její odvahu se slyšení zúčastnit.
Předposlední vystoupení v diskuzi však slyšet měla, možná mělo být zařazeno dříve. Vystoupila totiž bývalá ministryně Dana Kuchtová, která do celého problému vnesla nový pohled. Její záměr v tomto projektu byl prý úplně jiný. „Chtěla jsem původně on-line maturitu," vysvětlila přítomným. „Do čela Cermatu jsem přivedla pana Zeleného já. A jak jsem zjistila, byla to chyba," omlouvala se. Podle ní zrušení stávajícího systému státních maturit nic nebrání. Do školství jde a vždy šlo velmi málo prostředků ze státního rozpočtu, a další 2 až 3 miliardy na nový, tentokrát jasně propracovaný koncept státních maturit příliš neublíží. Naopak. „Lepší by bylo také věnovat peníze i do vybavení středních škol," uzavřela Kuchtová
„Odmítám nechat dělat ze studentů a pedagogů pokusné králíky," zakončil poté celou debatu senátor Chládek.


Autor: Pavel Veselý
 

—————

Zpět


Kolegové, široká veřejnosti - rozhodli jsme se veřejně projevit svou nespokojenost se situací kolem státních maturit. K našemu protestu se připojili pedagogové z celé republiky. Státní maturita byla přesto spuštěna. Čeká nás nelehké období boje za kvalitu českého vzdělávání a vzdělání. Stojíme proti aroganci úředníků a moci peněz. Naše odborné názory jsou zlehčovány, či dokonce přehlíženy. Přesto nerezignujeme. Budeme i nadále pravdivě informovat veřejnost o skutečném stavu věcí. Počítáme  s vašimi přispěvky. Ty prosím posílejte na email novakova@mgo.cz