14.04.2011 14:05

Cíl a obsah maturitní zkoušky

MŠMT, Cermat, odborníci - nikdo neví, co si s novou maturitou počít. K čemu budou výsledky nové maturity dobré? 

Veškeré původní cíle projektu byly v současném modelu popřeny - nová maturita neprověřuje to, co se skutečně středoškoláci učí, nová maturita není objektivním nástrojem hodnocení kvality škol, nová maturita nevede ke zvýšení úrovně vzdělávání na středních školách, nová maturita nepovede ke zpopularizování technických studií, nová maturita nemotivuje učitele k intenzivnější práci na vlastním vzdělávání, nová maturita nemotivuje žáky k intenzivnějšímu studiu, nová maturita neposkytne žádné hodnověrné podklady pro vytvoření koncepce vzdělávání.

Obsah maturitní zkoušky zpochybňuje samotná její forma - v cizích jazycích se jedná o nekvalitní napodobeninu mezinárodních zkoušek, v českém jazyce a literatuře jde forma zkoušení dokonce proti odborné praxi, v ostatních předmětech se forma omezuje na písemnou zkoušku, což zcela popírá dosavadní komplexnost maturitní zkoušky.

Protože katalogy požadavků pouze kopírují obsahy kodifikovaných mluvnic a učebnic, testy tak mohou prověřovat vše a nic, aniž by rejstříkům pojmů z katalogů požadavků nějak odporovaly.

Proč není zcela jasně a přesně stanoven obsah vzdělávání, podle kterého by pak následně byl koncipován obsah maturitní zkoušky?

Kde jsou studie zpracovávající desetiletí zkušebních procesů nové maturity?

Kde jsou strategie a vývojové tendence do budoucna?

Proč Cermat nemůže sehnat spolupracovníky, kteří by byli ochotní se podílet (a ne za malé peníze) na přípravě nové maturity? Že by proto, že se odborníkům tento model vnitřně příčí a nejsou ochotni se ho účastnit ani za zlaté prase?

—————

Zpět


Kolegové, široká veřejnosti - rozhodli jsme se veřejně projevit svou nespokojenost se situací kolem státních maturit. K našemu protestu se připojili pedagogové z celé republiky. Státní maturita byla přesto spuštěna. Čeká nás nelehké období boje za kvalitu českého vzdělávání a vzdělání. Stojíme proti aroganci úředníků a moci peněz. Naše odborné názory jsou zlehčovány, či dokonce přehlíženy. Přesto nerezignujeme. Budeme i nadále pravdivě informovat veřejnost o skutečném stavu věcí. Počítáme  s vašimi přispěvky. Ty prosím posílejte na email novakova@mgo.cz