07.08.2010 17:22

K. Lippmann - Učitelé pro kvalitní maturitu reagují na opakovaná prohlášení AŘG o podpoře učitelů nové maturitě

Vážená paní kolegyně,

protože jsem si v novinách přečetl, že AŘG opakovaně mluví i jménem učitelů, zaslal jsem panu řediteli Dytrtovi následující dopis:

Vážený pane řediteli,

jako mluvčí petičního výboru Učitelé pro kvalitní maturitu Vás naléhavě žádám, aby se představitelé AŘG nevyjadřovali při jednáních s ministerstvem školství k záležitostem, které se netýkají jen ředitelů gymnázií, ale v nemenší (zcela jistě větší) míře i učitelů, a to v těch případech, kdy učitelé mají názor zcela jiný než asociace, případně abyste svůj postoj se zástupci učitelů nejdříve konzultovali. Konkrétně mám na mysli jednání týkající se spuštění státní maturity, kdy AŘG, podle zprávy v tisku, dokonce informovala ministra, že učitelé si novou maturitu vlastně přejí a budou demotivováni, kdyby se projekt odložil nebo zrušil. Tisíce učitelů, kteří podepsali petice, i mnoho těch, kteří mlčí, protože se obávají reakce svých nadřízených, mají názor zcela opačný a AŘG nemá právo za ně mluvit. Všichni, v čele s panem ministrem, vyjadřují úctu k naší práci. Ve skutečnosti jsme degradováni do role poslušných vykonavatelů cizích nápadů (např. teprve dnes, kdy už to nemá valný význam a po přímém zákroku pana ministra, zvěřejnil Cermat jména dvou!!! svých pracovníků, kteří nám tyto nápady ordinují), které s námi nikdo nekonzultoval, a když je nám konečně dána možnost něco říct, tak se předem dozvíme, že rozhodnutí už padlo, takže z našich námitek a námětů nebude použito vůbec nic. Toto je výraz úcty k práci učitele!

Pan ředitel mě ve své krátké reakci přirovnal k "soudruhu Husákovi", cituji: "Co máme a nemáme říkat nám, pokud si dobře vzpomínám, naposledy radil soudruh Husák."

S pozdravem
Karel Lippmann
 

—————

Zpět


Kolegové, široká veřejnosti - rozhodli jsme se veřejně projevit svou nespokojenost se situací kolem státních maturit. K našemu protestu se připojili pedagogové z celé republiky. Státní maturita byla přesto spuštěna. Čeká nás nelehké období boje za kvalitu českého vzdělávání a vzdělání. Stojíme proti aroganci úředníků a moci peněz. Naše odborné názory jsou zlehčovány, či dokonce přehlíženy. Přesto nerezignujeme. Budeme i nadále pravdivě informovat veřejnost o skutečném stavu věcí. Počítáme  s vašimi přispěvky. Ty prosím posílejte na email novakova@mgo.cz